Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

Avel

Avel & uppfödning

Fördelen med att föda upp engelska fullblod är att det är en tidig ras som ger snabba resultat.

Vill du börja med fullblodsavel?

Utvecklingen inom fullblodsaveln i Sverige har gått från flera stora stuterier med åtskilliga födda föl per år, till många små uppfödare med bara ett eller några få ston.

Allt fler uppfödare av sporthästar inser fördelarna med att gå över till att föda upp engelska fullblod. Tidig ras, snabba resultat och ett bra bonussystem med uppfödarpremier.

Eftersom engelska fullblod traditionellt säljs och sätts i träning för galoppsport redan som ettåringar, får man som uppfödare snabbt tillbaka en del av det man investerat, och man får tidigt se resultatet av det man producerat.

Uppåt 40% av de svenskuppfödda kullarna kommer till start redan som 2-åringar, och det finns fina pengar att tjäna för den som har en tidig häst.

Uppfödarpremier

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier, som utgör en procentsats (runt 20%, beroende på hur mycket hela den svenskuppfödda populationen har tjänat av den totala priskakan) på de belopp som hästen springer in som 2-, 3- och 4-åring, samt som äldre häst när den tjänar priser på minst 50.000 kr.

Hästägarpremier

Dessutom finns det något som heter Hästägarpremier, som betalas ut till den som äger den svenskuppfödda hästen, med 40% på insprungna belopp under 2-, 3- och 4-årssäsongerna.

Detta gör den svenskuppfödda hästen mer attraktiv för hästägarna, jämfört med de importerade hästarna.

I broschyren Galoppavel kan du läsa mer om den svenska fullblodsaveln. Se länk i rutan uppe till höger. 

I broschyren Avel av Engelsk fullblodshäst i Norge kan du läsa mer om den norska fullblodsaveln. Se länk i rutan uppe till höger.

Senast uppdaterad 2020-06-16. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan