Från noll till klassisk seger på sju år

23 oktober 2020

Jockey Andreas Tapia Dalbark hade i stort sett inte suttit på en häst för sju år sedan. Med hårt jobb och mycket vilja har han gått från klarhet till klarhet. Nyligen vann han sin första klassiska löpning då han lotsade Seneschal till seger i Svenskt St Leger åt Wido Neuroth.

andreas tapia dalbark square
Andreas Tapia Dalbark

 

24-åriga Andreas Tapia Dalbark har följt galoppen från läktarplats under hela sin uppväxt. Pappa Danilo Tapia, vars pappa var jockey i Chile, var arbetsryttare och sedan lärling. Mamma Eva Dalbark var amatörryttare och allmänt engagerad inom ARK (Amatörryttarklubben). Lägger man till att Andreas gudfar heter Manuel Santos, en av Skandinaviens toppjockeys genom tiderna, så förstår man att det spenderades en hel del tid på Täby Galopp.

Men till en början låg all fokus på fotbollen för Andreas del. Han satsade hårt och spelade i Pojkallsvenskan. Målet var att bli fotbollsproffs.

-Jag kände mer och mer att jag stagnerade inom fotbollen och började därför att tappa intresset. Till slut tröttnade jag helt och kände att jag ville göra något annat. Valet föll, ganska naturligt, på galoppen.

En dröm sedan barnsben som fått stå tillbaka för fotbollen. Men att börja rida när man är 17 år är en ganska stor utmaning.

-Gustavo Solis hjälpte mig till en början på Täby Galopp men det kändes lite lugnare ute på Angarn (galoppens tidigare träningsanläggning i Vallentuna). Där var jag hos Ylva Brandt och lärde mig ridningen från grunden. Mitt första mål var att testa om galoppsporten passade mig och att rida några amatörlopp. Men jag fastnade direkt och ville bara mer och mer.

Sedan gick det snabbt. Första amatörloppet red han 22 oktober 2014 och slutade då i det slagna fältet. Första segern kom redan tre veckor senare då han vann med Sandra Brolins Concorde. Innan året var slut, på drygt två månader, hade han vunnit tre lopp. En nästan overklig utveckling. Att på ungefär 1,5 år lära sig att rida så bra att man klarar uppridningen för ryttarlicensen och dessutom börjar att rida lopp kräver något alldeles extra. Att lyckas så snabbt är få förunnat. Det krävs mycket talang och en stor portion vilja och ”jävlar anamma”.

concorde tapia dalbark
Andreas Tapia Dalbark vinner sitt allra första lopp med Concorde den 17 november 2014

 

2015 representerade Andreas Sverige i Fegentrin. Han fick rida utomlands och samlade på sig ännu mer rutin och kontakter. Säsongen för serien avslutades i Qatar och därifrån åkte han på en fyra månader lång vistelse i Australien. En resa han kunde göra delvis för sitt förstapris i Börjes Champion Cup 2015.

-Jag jobbade hos tränare John Thomson i Sidney på Royal Randwick. Han hade under den tiden bland annat topphästen First Seal som faktiskt slog Winx en gång. Jag trivdes jättebra och jag lärde mig mycket. Australien var ett fantastiskt land att bo i, berättar Andreas.

När han kom hem från Australien var det dags att ta klivet upp som lärling. Kontrakt skrevs med tränare Sandra Brolin och segrarna fortsatte att rulla in. Han bytte stall till Caroline Malmborg och där fick han bland annat chansen att rida sitt allra första derby på skimmeln Stureplan i Svenskt Derby.

-Hittills har jag ridit fem derbyn. Tre i Sverige och två i Danmark. Som bäst har jag kommit femma, med Realize Rock åt Roy Arne Kvisla och Two Eyed Jack för Lennart Jr Reuterskiöld, säger Andreas och berättar att hans största dröm är en derbyseger.

-Som de flesta inom den här sporten nog känner så smäller en derbyseger allra högst inom galoppsporten.

I fjol var det dags för Andreas att ta klivet upp som jockey. Ett stort steg där många före detta lärlingar faller bort och inte klarar av konkurrensen utan hjälp av viktlättnaden. Men Andreas har gjort det bra och tog hela 21 segrar ifjol under sitt första år utan viktlättnad.

-Jag tycker att det har gått helt okej. Det var min första säsong som jockey i fjol och jag vann två storlopp under året, Bro Park Trial med Realize Rock och Mischa Kahns Minneslöpning med Mr Kygo det får man vara nöjd med.

seneschal
Seneschal och Andreas Tapia Dalbark vinner Svenskt St Leger

 

I år har han tagit ytterligare ett steg uppåt och fler och fler tränare har fått upp ögonen för Andreas. Sedan tre veckor tillbaka arbetar han hos tränarnestor Wido Neuroth i Norge och nyligen lotsade han stallets treåring Seneschal till seger i klassiska styrkeprovet Svenskt St Leger.

-Jag trivs jättebra hos Wido. Planen är att jag ska jobba kvar där till slutet av säsongen. Jag rider mellan fyra och sex turer per dag i hans stall och får fina chanser i loppen, säger Andreas och berättar följande om sin seger i Svenskt St Leger med Seneschal:

-Det var fantastiskt att få vinna St Leger. Jag visste att Seneschal hade jobbat bra inför loppet och att han stod hela distansen så känslan inför loppet var bra. Allt gick som planerat och när luckan öppnade sig mellan Harry och Ready Teddy på upploppet så tänkte jag bara att hoppas mållinjen kommer nu. Jag visste ju att favoriten Whispering Ocean alltid kommer med en riktigt vass speed. Men mållinjen kom och det här var min absolut största seger, säger Andreas med ett stort leende.

 

Lotta Malmborg
lotta.malmborg@svenskgalopp.se

 

 


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

pusjkin 0210 pusjkin 0210

Pusjkin har seglat upp som favorit till i storloppet Pramms Memorial. Det efter att han spurtat ner storfavoriten Duca Di Como i ITM Spring Mile (L) vid Jägersros årspremiär. Läs mer

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer