Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Välbesökt avelsseminarium

27 november 2017

Ett hundratal personer samlades på Scandic Järva Krog i Solna på lördagen den 11 november för att delta i ett avelsseminarium som arrangerades av Svensk Galopp och SWB (Avelsföreningen Swedish Warmblood Association), med finansiering av Hästsportens Nationella Stiftelse (HNS).

Dagen inleddes med att Johan Hellander från Menhammar Stuteri på Ekerö utanför Stockholm berättade om fölningar, vad man ska tänka på inför en fölning, och hur man ska agera när stoet behöver hjälp. Eftersom Menhammar, som föder upp travhästar, har uppåt 200 fölningar om året så har Johan, som själv är veterinär, varit med om det mesta. Johan var tydlig med att man ska vara en aktiv medhjälpare under fölningen och att stoet under fölningen är mycket mottaglig för hjälp.

Därefter tog veterinären Anja Pedersen från SLU vid och pratade om smittspridning och hur man bäst kan förbereda stoet inför betäckningssäsongen. Här fick deltagarna bland annat lära sig att smutsen måste bort för under smutsen finns en massa bakterier och virus och vikten av att ha smittskyddsrutiner som alla anställda känner till och följer är oerhört viktigt.

Efter en välsmakande lunchbuffé berättade hovslagaren Rose-Marie Clark om korrigering av fölets ben och visade exempel på hur de kan se ut före och efter korrigering. Här poängterade Rose-Marie att man måste vara mycket snabb med att korrigera fölet om man ska ha en möjlighet att nå ett bra resultat.

Nästa ämnesområde handlade om avel för prestation, hållbarhet och temperament, och om en modell för att samla in och registrera fakta som ska leda till avelsframsteg. Detta föreläste husdjursagronomen Åsa Viklund från SLU om. Därefter fortsatte Åsa att prata om genomisk selektion och vilka möjligheter som kan finnas i framtiden att välja ut eller välja bort vissa gener för att på så sätt förstärka önskvärda anlag. Åsa var tydlig med att den genomiska selektionen måste förankras med ständigt pågående praktisk bedömning som unghästtest eller tävlingsresultat.

Siste talare var Magnus Karlsteen från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg som berättade om ett antal projekt på skolan där forskningen handlar om hästar eller hästrelaterade saker. Man hade bland annat låtit sina elever mäta hästars språngkurva över banhoppningshinder under Göteborg Horse Show, och testat banunderlag på ridbanor. Dessutom arbetar de med att ta fram en vojlock som kan mäta hästens hjärtfrekvens.

Deltagarna på seminariet var synnerligen engagerade och ställde många frågor till de kunniga föreläsarna, och många fyllde nog på sin kunskapsbank under dagen. Tack, HNS!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sto och föl i hage Sto och föl i hage

I år lanserar Svensk Galopp ett nytt spännande projekt för att stimulera svensk fullblodsavel. Ambitionen är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Läs mer

Katarina Jacobson redigerad Katarina Jacobson redigerad

HELGINTERVJUN: Hon har vigt sitt liv till att föda upp hästar och det kan vara dags för en ny utmärkelse på Galoppgalan i Malmö. Möt uppfödaren som fött upp långt över hundra hästar och ligger bakom den prisnominerade stjärnan Espen Hill. – Jag älskar fullblodshästar – de är så vackra och har ett fantastiskt humör och psyke, berättar Katarina Jacobson. Läs mer

Under fredagen var det åringsauktion på York Stutteri då Scandinavian Yearling Open Sale 2023 arrangerades. Av de 89 åringarna som gick genom ringen såldes 47.

Breeding & Racing I/S har fött upp katalognummer 20 som alltså är stjärnan Seaside Songs första föl. Far är Study Of Man (IRE) och priset slutade på 520 000 DKK. Köpare var tränare Cathrine Erichsen som hade det framgångsrika stoet i träning under tävlingskarriären (då hon ägdes av Stall Irish Coffee).

Pernilla Nilsson är uppfödare till nummer 46, American Queen (e. Cracksman u. America Mon Amie), som Bent Olsen köpte å Lone Kaj-Nielsens vägnar för 500 000 DKK.

Epic Bloom (Eva Isacsson Sjunnesson) återropades på den svenska auktionen för 580 000 kronor. Nu blev stoet efter Pastorius undan Millibloom sålt för 350 000 DKK av Stald Ras.

Bland övriga svenska uppfödare så sålde Stall CeCe/Malin Roth, JP Long, Yasmine Nilsson och Staffan Lidbeck en eller flera hästar för mellan 100 000 och 230 000 DKK.

Snittpriset på de sålda åringarna slutade på108 083 DKK.

Det slutgiltiga auktionsresultatet fastslås av Dansk Galop på måndag. Här är resultatet som det såg ut fredag kväll efter avslutad åringsauktion (med förbehåll för rättelser).

Foto: Burt Seeger
Scandinavian Open Yearling Sale 2023_DSC7872