Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

sadel närbild smal

Ordlista A-Ö

All-weather bana (aw)

Ett banunderlag som används på några banor i England. Liknar dirttrack och hästar som gått bra på de banorna kan passa på våra svenska banor.

Amatörlöpning

En löpning där alla hästar rids av amatörryttare. Vikterna i amatörlöpningar är generellt högre än i vanliga proffslopp för att ge även dem som inte är byggda som en jockey möjlighet att rida lopp.

Amatörryttare

En ryttare som inte får betalt för att rida en häst i löpningar, rider oftast i amatörlöpningar. Många amatörer har andra jobb och rider bara lopp för nöjes skull medan andra amatörer arbetar med hästar men är för tunga för att rida proffslopp.  En amatör som vunnit tio segrar i amatörlopp får rida sina egna hästar i vanliga proffslopp.

Amatörtränare

En amatörtränare tränar sina egna hästar hemma på gården eller inhyst i någon annans stall. Naturligtvis får även amatörtränade hästar komma in och tränas på banan. Många proffstränare har börjat sina karriärer som amatörtränare.

ATG

Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG). Ägs till 90,1% av Svenska Travsportens Centralförbund (STC) och 9,99% av Svensk Galopp (SG).

Blinkers (B)

"Skygglappar" som används för att få hästar att koncentrera sig på sin uppgift. Kan vara större eller mindre. Det finns också varianter med hål i så att hästen kan se litet bakåt. Om en häst löper med blinkers i ett lopp står det ett B till vänster om vikten.

Canter

En samlad galopp som används i hästarnas vardagsträning. När hästarna galopperar till start säger man också att de cantrar till start.

Dirttrack (dt)

Ett banunderlag baserat på sand och grus. Finns både på Jägersro och Täby. Kommer ursprungligen från USA där de flesta lopp rids på DT.

Distans

Distansen= hur långt ett lopp är. Vanligen ligger distanserna mellan 1000 meter och 2800 meter men det finns både kortare och längre lopp. Upp till 1200 räknas som sprinterdistans sedan talar man om medeldistans upp till ca 2000 meter och över det är det stayerdistans. En del hästar är specialiserade på en distans medan andra kan klara av att löpa på flera olika distanser.

Favorit

Den mest spelade hästen i ett lopp, dvs den häst som spelarna tror skall vinna loppet.

Flexibel blinkers (F)

Är blinkers som går att hissa upp och ner. Det gör att jockeyn kan välja när man vill begränsa hästens synfält. Kan vara bra om hästen ligger på i början av loppet då den bär en vanlig blinkers. Om en häst löper med flexibla blinkers i ett lopp står det ett F till vänster om vikten. Flexibel förbjöds fr o m 1 april 2016 i Sverige, men får fortfarande användas i Norge.

Handicaptal

Ett tal som värderar hästens prestationer. Talet sätts av banans handicapper för varje häst efter att den gjort tre starter eller vunnit i sin första eller andra start. Handicaptalet justeras efter varje start hästen gör. Ju högre handicaptal, ju bättre häst. De bästa hästarna i Skandinavien ligger omkring 90 och det lägsta tal som sätts är 40.

Gräsbana (gr)

En bana där hästarna löper på gräs. Kan variera i hår och mjukhet beroende på hur regnigt eller torrt det har varit. De flesta banor i Europa är gräsbanor med vissa undantag.

Handicaplöpning

En typ av löpning där alla hästar teoretiskt har samma vinstchans. Vikterna sätts efter varje hästs aktuella handicaptal. En häst som har ett handcaptal på 60 kilo ska alltså bära 5 kilo mer än den häst som har 55 kilo i handicap.


Handicapper

Den person som sätter hästarnas handicaptal (se ovan)
 

Hinderlopp

Galopplöpning över hinder. Det finns två olika typer av hinderlopp, häcklöp och steeplechase. Häckar är inte fasta hinder utan om en häst slår i en häck så ger den efter. I steeplechase är hindren fasta och högre än häckarna.

Hästägarfärger

Alla hästägare måste inregistrera en tävlingsdress, bestående av tröja och mössa, som skall användas av ryttaren när denne rider ägarens hästar. Färgerna kan inregistreras för ett år i taget eller för livstid. Svensk Galopp har en karta med förslag på dressmönster. Numera gäller restriktiva mönsterregler samtidigt som reklam är tillåten.

Insatslöpning

Insatslöpningar är lite större löpningar där avgiften för att man ska få vara med betalas vid två eller flera tillfällen. Anmälan sker oftast långt före loppen rids.

Jockey

Det engelska ordet för professionell ryttare, som också används i Sverige. Jockeylicens utfärdas av Svensk Galopp. Innan man blir jockey är man lärling. Minimiåldern för att bli lärling i Sverige är 15 år. Både lärling och jockey får betalt för att rida i lopp. Det är dels ett fast belopp, dels en procentsats på det pris som hästen springer in.

Klassiska lopp

Klassiska lopp är fem stycken lopp för treåringar som rids över hela världen efter engelsk förebild. I Sverige är de Derbyt och Oaks (endast för ston) på Jägersro, Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Dianalöpning (endast för ston) och S:t Leger på Bro Park. Derbyt och Oaks rids över 2400 meter, Jockeyklubbens och Diana över 1600 meter och S:t Leger över 2800 meter

Konsortium

Större sammanslutning av hästägare som startar sin häst under pseudonym (stallnamn eller liknande). Enligt galoppreglementet skall ett konsortium ha minst två delägare, men uppåt finns ingen begränsning.

Ledvolt

Den plats där hästarna leds runt och visas upp innan loppet. I ledvolten sitter jockeyerna upp innan hästarna galopperar till start.

Maiden

En häst som aldrig vunnit ett lopp.

Miler

En häst som har sin bästa distans över medeldistans, eller egentligen över en engelsk mil (1609 m). Milers brukar löpa på distanser kring den ”engelska milen”, 1600 m.

Nedstartsgalopp

När hästarna galopperar ner till platsen för start, där också startboxarna finns.

Odds

Det tal som visar förhållandet mellan insatser och utdelning. För att få reda på utdelningen multiplicerar man oddset med insatsen. Oddsen redovisas på särskilda oddstavlor samt på Intern-TV-monitorer vid galopp-banorna.

Plustal

I åldersviktlöpningar kan man genom en enkel uträkning värdera hästens teoretiska chanser i loppet. Genom att minska handicaptalet med vikten hästen ska bära får man fram det så kallade ”plustalet”.
Om hästen A har handicaptalet 80 och bär 60 kilo på ryggen har den plustalet 20. Hästen B, som startar i samma lopp, har handicaptalet 70 men bara bär bara 55 kilo. Det ger ett plustal på 15. Hästen A står alltså fem kilo bättre till än B (20 minus 15) trots att den är belastad med högre vikt.


Proppar

Heter egentligen propositioner, och är de bestämmelser som rör varje lopp. I en löpnings proposition framgår vilken typ av häst som får starta i loppet; tex. ålder, kön, antal segrar och insprungna pengar. Distansen, om det är ett amatörlopp eller handicapplopp etc.

Pulla

Från engelskans pull=dra. De flesta galoppörer gillar att springa fort och ligger ibland på bettet för att försöka få lov att springa fortare. Detta kallas för att pulla. En häst som pullar mycket kallas för en pullare.

Sidoludd (S)

Är en variant av blinkers där man sätter fast sidoludd på sidan av tränset. Dessa begränsar då hästens synfält lite mindre än blinkers men kan ändå ge bra effekt. Om en häst löper med sidoludd i ett lopp står det ett S till vänster om vikten.

Sprinter

En häst som löper bäst på korta distanser. Upp till cirka 1350 meter brukar man kalla sprinterdistanser

Startboxar

Hästarna lastas i "boxarna" i bredd, sida vid sida, allt efter nummerordning, med lägsta numret på innerspår. Grindarna öppnas samtidigt när startern trycker på en knapp och därmed går starten.

Stayer

En häst som löper bäst på långa distanser. 1950 meter och längre brukar man kalla stayerdistanser.

Suffix

De bokstäver som står inom en parentes efter namnet på en del hästar och anger i vilket land hästen är född. Tex. (GB)=Great Britain , (IRE)= Irland och (DEN)= Danmark är några exempel på suffix. De hästar som inte har något suffix och startar i Sverige är födda i Sverige.

Träcka

Att leda hästen. Man träcker hästen i ledvolten och den som gör det brukar kallas för träckare. Det är också den personen som tar hand om hästen både före och efter loppet.

Viktlättnad

För att ge orutinerade ryttare en möjlighet att rida och skaffa sig mer erfarenhet får de utnyttja viktlättnader som dras ifrån den vikt hästen annars skulle bära i ett lopp.

Övervikt

När ryttaren inte kan ”klara vikten”, d v s måste väga ut till löpningen med mer än 0,5 kg mer än vad hästen enligt propositionen skall bära, kallas det övervikt. Övervikten måste deklareras redan vid startanmälan. På tävlingsdagen tillåts som mest 1 kg övervikt.

Senast uppdaterad 2020-03-24. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan