Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

arbetsryttare rider

Att vara arbetsryttare/hästskötare

Att jobba som arbetsryttare innebär att du rider ut hästarna som tränas hos en galopptränare. Vad kan roligare än att sitta på hästryggen varje dag?!

Om du har ett brinnande intresse för galopp, har god ridvana och dessutom talang för att sköta hästar kan hästskötare/arbetsryttare vara ett yrke för dig. Du bör dessutom vara morgonpigg, ansvarsfull och inte väga över 65 kg. En arbetsryttare är ofta anställd av en tränare och det innebär att man rider ut hos den tränaren dagligen. Man rider dagligen ett flertal hästar som gör olika sorters träningsarbete enligt tränares instruktioner.

Hur ser en arbetsdag ut?
Det är tidiga mornar som gäller för en arbetsryttare, efter morgonfodring är det dags för mockning (i vissa stall finns anställd markpersonal så där rider arbetsryttaren bara) och sedan rids vanligtvis alla hästarna under förmiddagen och man är klar i stallet vid lunchtid.

Efter att hästarna är omskötta och har fått lunch stängs stallet ett par timmar så att både hästar och personal får en stunds välbehövlig vila. Sedan är det dags att sätta igång med stalltjänsten på eftermiddagen.

Hos vissa tränare har du ett antal passhästar, hos andra hjälps man åt med hela stallet, det varierar från tränare till tränare. Du får inte ha något emot att arbeta tidiga morgnar, helger och kvällar. På eftermiddagen ska de flesta hästarna ut i hagen eller i skrittmaskinen. Boxarna ska plockas och ibland ska bandage läggas. Sedan ska hästarna ha sin kvällsmat innan det är dags att gå hem.

Omväxlande arbete
Arbetet som arbetsryttare är omväxlande. Du utfodrar hästarna, gör rent i boxarna, ryktar hästarna och motionerar/träningsrider hästarna. Det är inte bara hästarna som skall vårdas utan också utrustning som sadlar, träns och täcken. Gjordskydd, viskastycken (tyget som ligger närmast hästens rygg) och benlindor ska tvättas. Du kan också räkna med att få resa en del, eftersom hästarna ibland startar utanför hemmabanan.

Hur mycket får man rida?
Det varierar hur många hästar en arbetsyttare rider, dels beroende på antal hästar som tränaren har och på hur mycket personal han har. Men räkna med att du sitter i sadeln halva dagen ungefär. Hästskötare kan vara ett genomgångsyrke. Med vidareutbildning är det möjligt att bli tränare eller lärling för att sedan bli jockey.

Hur blir man arbetsryttare?
Åk till en galoppbana och ta kontakt med en tränare. Då får du kanske hjälpa till i stallet och om du visar framfötterna finns chansen att du även får rida. Genom att rida ut hos en tränare kan du lära dig mer om galopp och du kan sedan söka jobb genom att kontakta någon galopptränare som söker personal. Om du har arbetat ett par år i ett svenskt galoppstall kan du sedan söka dig ut i världen för att arbeta med galopp utomlands. Svenskar är mycket eftertraktade utomlands då vi har ett bra rykte och är kända för att vara duktiga på att både rida och arbeta i stallet.   

Senast uppdaterad 2020-04-08. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan