Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Giganternas kamp om det svenska uppfödarchampionatet (del 2)

8 december 2016

Det är i nuläget bara drygt 10 000 kronor som skiljer svenska Rävdansens Stuteri och danska Hjortebo Stutteri åt i championligan bland uppfödare i Sverige 2016. Två storsatsande stuterier som arbetar hårt för sina framgångar. Hur ser deras strategier och verksamheter ut? Förra veckan skrev vi om Hjortebo Stutteri och nu har turen kommit till Rävdansens Stuteri.

Rävdansens Stuteri ligger på Lindarsnäs Egendom i Ärla utanför Eskilstuna. Gården är på 275 hektar varav stuteriet disponerar 130 hektar för hästarna som används till hagar och fodertillverkning. Rävdansens Stuteri grundades 1981 och det ägs och drivs av Ivan och Berit Sjöberg.

Sedan två år tillbaka arbetar tyska Christina Müller på stuteriet. Hon har en bakgrund från Gestüt Fährhof, där hon arbetat i 13 år och innan detta arbetade Christina på bland andra Gestüt Schlenderhan. Tillsammans med Ivan ansvarar hon för fölningarna på Rävdansen och är behjälplig med det mesta inklusive prepareringen av åringarna. Men även Ivans fru Berit är i allra högsta grad engagerad i stuteriet

-Berit är fodermästare på gården och organiserar den dagliga verksamheten. Detta trots att hon genomgick en misslyckad diskbråcksoperation för några år sedan vilken resulterade i att hon måste använda krycka och rullator. Trots det börjar hon utfodringen 05.00 varje morgon. Hon är en hjälte, utbrister Ivan.

Pistol
Rävdansen äger själva Pistol (Eishin Dunkirk) som har vunnit fem segrar i år och nästan tjänat en miljon kronor i Patrick Wahls träning. I vinter reser Pistol till Dubai tillsammans med stallkamraten Arabda.

 

Förutom Ivan, Berit och Christina så har Rävdansen dessutom tre man som enbart mockar boxarna och hjälper till med att leda ut samtliga hästar varje morgon.

-Vi har för närvarande 64 boxar. Från början av oktober till april-maj har varje häst sin egen box som mockas varje dag. Därefter går de ute dygnet runt. Naturligtvis hanteras de nyfödda lite annorlunda den första tiden men så fort väder och underlag tillåter så får även de gå ute dygnet runt, säger Ivan och fortsätter:

-Vi tror inte på utedrifter som modell för att föda upp åringar. Visserligen är det väldigt arbetsbesparande men vi har valt den jobbigare metoden att skapa en galopphäst. Därför har varje åring sin egen box och de leds till och från sin stora hage varje dag. Mat av högsta kvalitet, motion i stora hagar samt mycket vila ostörda i egen box är den modell vi arbetar efter.

raihaana rävdansens stuteri ivan berit sjöberg
Ivan och Berit med nyförvärvet Raihaana som köptes nyligen på Irland.
Foto: Rävdansens Facebooksida

 

Det finns i nuläget 27 dräktiga ston på Rävdansen och 21 föl.

-Hingstarna var lite för duktiga i våras så vi skall försöka sälja fyra eller fem dräktiga ston innan avelssäsongen börjar. Det kan vara ett bra tillfälle för nya uppfödare att komma över ston som är dräktiga med vår nya avelshingst Barocci, menar Ivan.

Rävdansens åringar säljs i de allra flesta fall på höstens åringsauktion. Får de ett bud på en åring vilket ligger på en acceptabel nivå kan det hända att någon säljs tidigare men är de väl anmälda till en auktion så får de säljas den vägen. 
 

avel stuteri hage rävdansens stuteri
Foto: Rävdansens Facebooksida 

 

Hur ser er strategi ut när det gäller inköp av nya avelsston?

-När vi köper nya avelston vill vi helst ha unga oprövade ston ur bra familjer. Uppfödare i Skandinavien har normalt inte resurser att köpa prövade och framgångsrika avelston. Vi får istället försöka att vara så smarta som möjligt och få så mycket vi kan för våra pengar. Vi köper hellre ett ostartat sto ur en bra familj än en enkel vinnare ur en i övrigt tom stam. För oss är det är viktigare att hitta ston ur en bra familj än att fokusera på vilken hingst de är dräktiga med vid köpet. Köpet av ett nytt sto ser vi som ett långsiktigt projekt mer än att bara göra snabba pengar på att sälja fölet/åringen som stoet bär på vid inköpet.

-Dessutom är det viktigt att titta på om det är en levande familj, alltså att det finns många chanser till att den nära familjen kan uppgraderas av framgångar för nära släktingar. Ett lyckat exempel på detta är vårt sto Day To Shine. Har nu tre systrar med Blacktypestatus varav Time And Motion nyligen vann en Grade 1 löpning i USA och kommer att tävla även som 4- åring 2017. Själv har Day To Shine redan producerat Derbytvåan Ramstein i Skandinavien, säger Ivan och fortsätter:

-För oss i Sverige har det också varit viktigt att de har härstamning för att kunna springa på dirttrack i första hand men självklart även på gräs. Därför har vi till stor del ston med USA-blod. En liten förändring i detta kommer det att bli när man kommer att tävla alltmer på gräs på Bro Park.

barocci
Barocci
Foto: Rävdansens Facebooksida

 

En annan fråga som är intressant är hur man preparerar och förbereder åringarna inför auktionen. Även här har Rävdansens Stuteri en mall som alltid används.

-Våra åringar går ute dygnet runt till ungefär sex veckor innan auktionen. Åtta veckor före auktionen har vi börjat utfodra åringarna i hagarna. När vi sedan börjar ta in dem för natten börjar även vår preparering av åringarna. Vi skolar in dem på skrittmaskinen där de succesivt får gå allt längre pass, upp till 45 minuter. Våra åringar är sedan länge vana med att ledas då de hela vintern har letts till och från sina hagar så detta är inget problem. Efter avslutad preparering går de ute i hagen hela dagen. De utfodras då med specialfoder för att de skall se mer färdiga ut inför auktionen. Till auktionen anlitar vi professionella ”handlers” och i år hade vi hjälp från bland andra Gestüt Fährhof, berättar Ivan.

Rävdansen har en välfylld meritlista med en rad svenska och skandinaviska uppfödarchampionat. Stuteriets avelshingstar har också varit väldigt framgångsrika. När Diaghlyphard stod på Rävdansen tog han hem 12 hingstchampionat. Eishin Dunkirk har också varit otroligt framgångsrik och även han har en rad championat. 2016 blir han överlägsen championhingst i Sverige både på stora listan och på tvåårslistan.

dolly dagger
Dolly Dagger (Eishin Dunkirk) vinner SM för tvååringar. Mr Ascots Dolly Dagger är uppfödd av Rävdansens stuteri. Hon tränas av Fredrik Reuterskiöld och har tjänat drygt 1,5 miljoner på 15 starter. 

 

-Förra året missade vi det svenska uppfödarchampionatet som ett resultat av att vi beslutade att lägga ned verksamheten för några år sedan, därför saknade en hel årgång. Men nu har vi ändrat oss och har återigen fulla årgångar. Årets svenska championat såg länge lovande ut. Men när Stutteri Hjortebo gjorde rent hus i Breeders Trophy Classic där de tog en dubbel med Appelina och Suspicious Mind blev det en hård strid. Med de enorma prispengarna i loppet rusade de förbi oss i uppfödartoppen i Sverige. Men vi har kämpat oss ikapp och nu ligger vi i stort sett lika.

-Vi gläder oss mycket åt den fantastiska seger- och platsprocent våra uppfödningar visar upp. I nästan 50 % av starterna slutar de bland de tre första i mål. Så även om vi inte haft den där ”stora hästen” 2016 har resultatet blivit riktigt bra ändå. Sedan vill vi påpeka att MecCom- hästarna är samtliga uppfödda på Rävdansen så när vi bedömer hur våra uppfödningar har gått så räknar vi dessa som våra. Dessutom äger vi numera mödrarna till alla dessa hästar.

nyquist swipe
Nyquist (närmast kameran) och Swipe sida vid sida i Frontrunner (Gr1)

 

Rävdansen har precis varit ute på inköpsturné och de har handlat ett spännande dräktigt sto på Goffs November Breeding Stock Sale i County Kildare för 17 000 euro, Raihaana (USA). Hon är född 2012 (Dynaformer x Jaleela/Kingmambo). Raihaana är dräktig med Grupp 1 vinnaren Night of Thunder som står uppstallad på Darley och kostar 30.000 euro att betäcka med. Klicka här för att se Raihaanas härstamning. Dessutom har de gjort ett otroligt spännande inköp i nya hingsten Swipe (USA) (Birdstone) från USA. Han var i fjol USA:s näst högst handicappade tvååring. Bäst var fantomhästen Nyquist somslog Swipe vid alla fyra lopp de mötes i. Men det var inte vilka lopp som helst utan andraplatser i Best Pal Stakes (Grade 2), Del Mar Futurity (Grade 1), Front Runner Stakes (Grade 1) och Breeders’ Cup Juvenile (Grade1). En fantastisk löphäst som hade oturen att hamna i samma årgång som en annan suverän häst.

-Det ska bli väldigt spännande med Swipe. Han kommer hem till oss på Rävdansen om ett par veckor. Aldrig tidigare har en avelshingst med så starka löpningsmeriter börjat sin avelskarriär i Skandinavien, säger en väldigt nöjd Ivan.

Rävdansen kommer därmed att ha fyra avelshingstar under 2016. Förutom Swipe och ovan nämnda Eishin Dunkirk finns även Philomatheia och Barocci på stuteriet.

-Philomatheia har det varit tyst om i år men vi förväntar oss mycket mer 2017 när han lite sena 3- åringar kommer på banorna. Eishin Dunkirk har ju haft en strålande säsong och nu väntar vi med spänning på att få presentera Baroccis första årgång på auktionerna 2017. Baroccis avkommor ser jättefina ut, avslutar Ivan.

Nu väntar vi med spänning på att se vem av Hjortebo Stutteri och Rävdansens Stuteri som blir uppfödarchampion i Sverige 2016.

Läs om Hjortebo Stutteri, klicka här

Lotta Malmborg

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sto och föl i hage Sto och föl i hage

I år lanserar Svensk Galopp ett nytt spännande projekt för att stimulera svensk fullblodsavel. Ambitionen är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Läs mer

Katarina Jacobson redigerad Katarina Jacobson redigerad

HELGINTERVJUN: Hon har vigt sitt liv till att föda upp hästar och det kan vara dags för en ny utmärkelse på Galoppgalan i Malmö. Möt uppfödaren som fött upp långt över hundra hästar och ligger bakom den prisnominerade stjärnan Espen Hill. – Jag älskar fullblodshästar – de är så vackra och har ett fantastiskt humör och psyke, berättar Katarina Jacobson. Läs mer

Under fredagen var det åringsauktion på York Stutteri då Scandinavian Yearling Open Sale 2023 arrangerades. Av de 89 åringarna som gick genom ringen såldes 47.

Breeding & Racing I/S har fött upp katalognummer 20 som alltså är stjärnan Seaside Songs första föl. Far är Study Of Man (IRE) och priset slutade på 520 000 DKK. Köpare var tränare Cathrine Erichsen som hade det framgångsrika stoet i träning under tävlingskarriären (då hon ägdes av Stall Irish Coffee).

Pernilla Nilsson är uppfödare till nummer 46, American Queen (e. Cracksman u. America Mon Amie), som Bent Olsen köpte å Lone Kaj-Nielsens vägnar för 500 000 DKK.

Epic Bloom (Eva Isacsson Sjunnesson) återropades på den svenska auktionen för 580 000 kronor. Nu blev stoet efter Pastorius undan Millibloom sålt för 350 000 DKK av Stald Ras.

Bland övriga svenska uppfödare så sålde Stall CeCe/Malin Roth, JP Long, Yasmine Nilsson och Staffan Lidbeck en eller flera hästar för mellan 100 000 och 230 000 DKK.

Snittpriset på de sålda åringarna slutade på108 083 DKK.

Det slutgiltiga auktionsresultatet fastslås av Dansk Galop på måndag. Här är resultatet som det såg ut fredag kväll efter avslutad åringsauktion (med förbehåll för rättelser).

Foto: Burt Seeger
Scandinavian Open Yearling Sale 2023_DSC7872